Kulturális Központ

Bemutatkozás

Az Ybl- és Kossuth-díjas építész, Bán Ferenc tervezte Kulturális Központ épülete 2006. április 20-án nyitotta meg kapuit a közönség előtt. Az intézmény helyet biztosít több helyi civil szervezetnek, a Bátor Mazsorett csoportnak, valamint a Nyírbátori Nyugdíjas Értelmiségiek Egyesületének pedig székhelyként is szolgál. A táncteremben a mazsorett mellett heti szinten street dance, latin és salsa táncoktatás folyik. Az elsősorban hölgyeket vonzó step aerobic, jóga és pilates mozgásformák szintén elérhetők.

SZÍNHÁZTEREM

A 400 fős színházteremben az ősztől tavasz végéig tartó színházi évadban nagyszerű színházi előadások zajlanak. A felnőtt bérlet öt előadást tartalmaz, amelyben a vígjátékon, a zenés vígjátékon, az operetten át a drámáig több műfaj kap helyet. Az évadon belül két-három bérleten kívüli előadás is várja aa színházkedvelő közönséget. A gyermekbérlet négy szórakoztató előadást kínál a nyírbátori és a kistérség óvodásai és diákjai részére. 

A 600 fő befogadásáig bővíthető teremben évente több alkalommal rendezünk ültetett nézőteres koncerteket a hazai közönség által legkedveltebb előadók közreműködésével. 

A hatalmas vetítővászon leengedésével a terem filmvetítések helyszíne is, így a mozi kedvelőit is szolgálja. 

A mobilis színházterem egybenyitva a tágas, csodás panorámájú aulával bálok rendezésére is alkalmas. 

A Kulturális Központ városi ünnepségek, különböző témájú kiállítások, megyei, regionális és országos találkozók (Nyírségi Kórustalálkozó, Nyírbátori Fúvószenekari Találkozó) és egyéb szórakoztató programok közösségi színtere is.

RETRO NAPOK

A 2019 óta szervezett Retro napok hivatása a múltidézés, fiatal éveink, s azok legnagyobb slágereinek felidézése. Az eredeti előadók mellett tribute zenekarok is fellépnek, valamint Retro DJ is segítségünkre van az időutazásban.

NAGYKONCERTEK 

A város évről évre igyekszik a hazai zenei élet legkedveltebb előadóit meghívni, s a nyár során legalább két olyan nagyszabású élő koncertet szervezni, amely egyéb rendezvényhez nem kapcsolódva, önálló, nagy tömeget generáló programként szolgálja a közönség nyári kikapcsolódását.

BÁTORI KORZÓ

A Bátori Korzó 2019 óta városi szinten közkedvelt utcazenei program. A központban található Szabadság téren biztosít bemutatkozási lehetőséget a nyári időszakban pénteki és szombati napokon az ország különböző pontjairól érkező akusztikus előadóknak. A közönséget a zene mellett street food ételek és finom italok várják. Kellemes zene, találkozások, beszélgetések, kikapcsolódás: ezt ígéri a Bátori Korzó. 

NYÍRBÁTORI ZENEI NAPOK 

A Nyírbátori Zenei Napok a város legrégebbi kulturális eseménye, több mint fél évszázadra tekint vissza. Hivatása a komolyzene értékeinek őrzése és átadása. 

1967. augusztus 19-26-ig rendezték meg a városban az első Zenei Napokat. Strém Kálmán a Filharmónia akkori területi vezetőjének ötletét követően, az ország minden részéről amatőr kórusok, később nagy zenekarok és énekkarok, szólisták, fiatal muzsikusok, karmesterek és világjáró művészek, külföldi előadók érkeztek Nyírbátorba. (A teljesség igénye nélkül: Simándy József, Vaszy Viktor, Kobayasi Ken Ichiro, Ruha István, Kovács Dénes, Szenthelyi Judit, Igor Oistrach, Petrovics Emil, Kocsis Zoltán, Török Géza). 

A kiváló akusztikával rendelkező református templom volt az első hangversenyek helyszíne. „Magyarország egyik legnagyobb hangverseny-temploma ez!” – nyilatkozta 1979 –ben Ferencsik János. A templom az elmúlt években a hangversenysorozat záró eseményének helyszíne volt. 

A programsorozat célja a jövőben is az, hogy a hagyományokat folytatva, a hangversenyek hallgatóit gyönyörködtesse, és életre szóló élményeket adjon. 

A Zenei Napok több mint öt évtizede a legmagasabb szintű művészi zene ünnepe Nyírbátorban.

Utoljára módosítva: hétfő, 07 március 2022 16:17
 Minkah Fitzpatrick Jersey